Çin’in Sansürleri Arasına Friends Dizisi De Eklendi

1994-2004 yılları arasında yayınlanan, finali üzerinden 20 yıla yakın bir süre geçmesine rağmen hala birçok hayvanı bulunan dizi bu sefer sansür ile gündeme geldi.

Yayınlanma:
Güncelleme:
Çin’in Sansürleri Arasına Friends Dizisi De Eklendi

Çin son dönemde özellikle ABD yapımı dizi ve filmlere yapmış olduğu ilginç sansürler ile dikkat çekmeye devam ediyor. 2021 yılının en iddialı yapımı Dune filminin afişinde ki değişiklikler, Dövüş Kulübü ve daha birçok yapımda ki değişikler ülkeyi bu konuda şuan zirveye çıkarıyor.

Friends Dizisine Uygulanan Sansürler Dikkat Çekti

Reuters Haber Ajansının haberine göre yüzyılın en hit komedi dizilerinden birisi olan Friends, Çin’de yayınlanmadan önce bazı sahneleri kalıcı olarak silinerek yayınlanmaya başladı.

Dizide Ross karakterinin ilk eşinin bir lezbiyen olduğunun anlatıldığı sahne diziyi yayınlayan platformlar tarafından kaldırıldı. Ayrıca dizinin en eğlenceli karakterlerinden birisi olan Joey’in bir bölümde arkadaşlarına teklif ettiği striptiz kulübüne gitme fikri de sansürlenen detaylar arasında yer aldı.

10 sezon süren dizi de sansürlenen daha birçok sahnenin olduğu ve bu şekilde Çin’de yayın yaban Bilibili, Tencent ve Youku platformlarında yayınlanmaya başladığı aktarıldı.

Friends’in hayranları bu duruma tepski göstermek adına sosyal medya platformu Weibo üzerinden paylaşımlar yapmaya başladı. Bunun için oluşturulan #Friendshasbeddcensored hashtag’i dikkat çekti.

Eşçinsellik Dahil Birçok Cinsel İçerikli Yapım Yasaklandı

Çin bu konuda kesin kurallar ile yapımların ülkede yayınlanmasına izin veriyor. 2015 yılında alınan karar ile birlikte “normal olmayan cinsel ilişkiler” başlığı altında birçok TV şovuna yasak uygulamaya başladı.

Çin Komünist Partisi, bu yasayı çıkarmasının sebebi olarak bu tür içeriklerin ulusal çıkarlarına zarar verdiği ve uyumlu olmaması sebebiyle sansür uygulanması gerektiğini dile getirmişti. Sansürlerin sebepleri arasında toplumun yapısını bozacak karakterlere özendirmek, kültürel açıdan ülkeyi küçük düşürmek ve dinin politikayla baltalanmasına sebep olmayı gösterdi.

Friends hayranları bu duruma yoğun tepsi göstermiş olsa da diziyi Çin’de izlemek isteyenler bu sansürler ile izlemek zorunda kalmaktan başka bir çareleri bulunmuyor. Çünkü bu konuda Çin hükümeti şimdiye kadar herhangi bir geri adım atmadı.

Keşfet