K Vitamini Nelerde Bulunur, Nelere İyi Gelir?

K vitamini, yağda çözünebilen, kanda pıhtılaşma görevinde bulunan, kalp ve kemik sağlığı ile ilgili vücutta önemli yeri olan bir vitamindir.

Yayınlanma:
Güncelleme:
K Vitamini Nelerde Bulunur, Nelere İyi Gelir?

K vitamini, yağda çözünebilen, kanda pıhtılaşma görevinde bulunan, kalp ve kemik sağlığı ile ilgili vücutta önemli yeri olan bir vitamindir. K vitamini, o kadar kıymetli bir görev üstlenir ki eksikliği durumunda vücutta kanamalar, kalp hastalıkları görülebilir. K1, K2 ve K3 gibi formlara sahiptir. Ayrıca düzenli olarak D3 takviyesi alan kimselerin bununla beraber K2 vitamini de alması önerilir. K1 dediğimiz tür, yeşil yapraklı sebzelerde, K2 ise doğal yollardan bağırsaklarda oluşur. K3 formu ise, yapay yollardan vücuda alınan bir türdür.

K Vitamini Eksikliğinde Vücutta Neler Olur?

K vitamini eksikliği durumunun en büyük göstergesi vücutta oluşan kanamalardır. Ayrıca bunun için özellikle bir yerde kesik olması gerekmez, bazı organlarda da kanama gelişebilir. Özellikle yeni doğanlarda K vitamini neredeyse hiç bulunmaz, bu yüzden bebeklere doğduktan hemen sonra, K vitamini aşısı yapılır. Aksi takdirde bebeklerde kafa içi kanama gelişebilir. Bu durumda oluşan beyin hasarıyla zekâ geriliği ve felç gibi durumlar oluşabilir.

k-vitamin-3.jpg

K Vitamini Yönünden Zengin Besinler Nelerdir?

K vitamini yönünden zengin olan besinler mutlaka beslenme düzeni içinde yer almalıdır. Özellikle bitkiler bu yönden oldukça zengindir. Ispanak, yeşil yapraklı bitkiler, fasulye brokoli, yulaf, tam buğday unu, zeytinyağı, aspir yağı, kanola yağı, soya fasulyesi vb. birçok besin, yeme düzeni içinde yer almalıdır. Özellikle, kadınların günlük olarak 90 mcg; erkeklerinse 120 mcg olarak k vitamini almaları önerilir. K vitamini eksikliği kadar fazlalığı da tehlikelidir. Dışarıdan K vitamini takviyesi alacak kişilerin doktor kontrolü olmadan hareket etmemeleri önerilir.

Son Yapılan Araştırmaya Göre K Vitamini Alzheimer’e İyi Gelebilir

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, K vitamininin demans hastalarında, bilişsel düşüşü önleyebileceği tezine ulaşıldı. Bilim adamları bu savı doğrulamak için daha çok çalışmaya ihtiyaçları olduğunu söylese de ileri dönemlerde Alzheimer hastaları için K vitamini bir umut olabilir. Doğal yollardan alınabilen K vitamini için, yapay K vitamini destekleri de alınabilir. Burada önemli olan, doktor tavsiyesi olmadan takviye almamaktır. Çünkü K vitamininin yararı olduğu kadar fazlası da zararlıdır.

Keşfet